• Ažuriranje softvera je važno, naročito operativnog sustava, jer nove verzije donose poboljšanja i u obliku optimizacije
  • Novi mobitel se često kupuje jer na njemu više nema prostora za pohranu podataka, no i tome se da doskočiti
  • Svakako koristite dodatne zaštite za vaš mobitel

Da, znamo da nikada nećete od starog mobitela napraviti potpuno novi, ali ga možete održavati na tako da bude kao novi. Tako recimo iPhone 7 koji imamo sjajno radi, a ni iPhone 6 nije daleko od toga. Oba uređaja su skoro kao novi i ne osjećamo potrebu da nabavimo novije modele. No, ima tu i nedostataka u obliku nedovoljno prostora za pohranu podataka, no i tome se da doskočiti uz pomoć cloud servisa. Inače, korisnici u prosjeku iPhone imaju tri godine nakon čega ga zamjene s novim modelom. Ako imate mobitel star otprilike ovoliko onda gotovo sigurno imate relativno dobru kameru i funkcionalnosti s kojima se da lako živjeti.

Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći stari mobitel održavati da bude kao novi.

1. Ažurirajte operativni sustav i aplikacije

Savjet koji ćete najčešće čuti je ažurirajte aplikacije i operativni sustav. Sam update je tu zbog vas, krpa sigurnosne rupe, optimizira rad uređaja i dodaje nove funkcionalnosti. Da, istina je da nekad usporava rad vašeg mobitela i ni nama se to ne sviđa - koliko će usporiti ovisi o starosti mobilnog uređaja.

2. Obrišite sve što vam ne treba s pametnog telefona

Na tisuće i tisuće i tisuće fotografija od kojih ćete neke vidjeti samo jednom stvaraju gužvu u vašem mobitelu. Lijepo ih je imati sve na dohvat ruke, ali realno, koliko često pogledate one starije? Dobra metoda je spojiti vaš pametni telefon s Dropboxom ili nekim drugim cloud servisom i spremati i tamo fotografije i video zapise. Novi mobitel se često uzima upravo zato što nema više prostora, a postoje jednostavna rješenja kojim ćete ga stvoriti. Osim pohranjivanja fotografija na cloud servise, možete obrisati i ostale datoteke ili aplikacije koje vam ne trebaju. I sam iPhone odnosno Android ima opciju uz koju vam pomaže počistiti mobitel.

3. Igrajte se detektiva i otkrijte što troši bateriju

U oba operativna sustava imate opciju pogledati kakav je život baterije odnosno što je trenutno najviše troši. Neke od aplikacija koja rade u pozadini sigurno nisu nužne. Korisnici iPhonea imaju opciju zamijeniti bateriju što će sigurno pomoći da uređaj poživi duže - naša je preporuka kad bude prilika iskoristiti je. Što se baterije tiče dobro je čuvati mobitel od visokih temperatura ili onih niskih, a unutar postavki možete je štedjeti s primjerice nižom razinom svjetlosti ili izborom dark teme.

4. Koristite maskice i druge zaštite

Mobitel duže živi uz zaštitne maskice i staklo. Prve će vaš uređaj zaštiti od udaraca, padova i sličnih nepogoda koje su relativno česte, dok će zaštitno staklo pružiti dodatnu sigurnost ekranu. Cijene maskica kreću se od 18 do 1000 kuna, dok će vas staklo odnosno folija koštati od 8 do 160 kuna. 

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda