• Nije svejedno kakav pametni telefon nabavljate - to je uređaj kojeg ćete često koristiti
  • Pri kupovini treba uzeti puno toga u obzir, evo najvažnijih elemenata
  • Svakako nastojte isprobati novi mobitel prije no što ga kupite

Pametni telefon jedan je od uređaja koje najčešće svakodnevno koristimo. Pripremili smo kratak pregled najvažnijih elemenata koje trebate uzeti u obzir pri kupovini novog mobitela.

Koliko ste spremni potrošiti?

Pri nabavci novog pametnog telefona krenite od određivanja koliki trošak može izdržati vaš kućni proračun. Time ćete vjerojatno suziti izbor potencijalnih modela između kojih ćete moći birati. Uzmite svakako u obzir mogućnosti koje pritom možete imati na raspolaganju kako biste lakše platili novi uređaj, od zamjene staro za nove i prodaje mobitela kojeg sad koristite do beskamatne otplate na rate kakvu nudi, primjerice, Links. Tako si možete priuštiti i skuplji uređaj koji bi vam inače bio nedostupan.

Što vam je najvažnije prilikom korištenja mobitela?

Jednima će biti dovoljno to što mogu obavljati pozive, slati SMS-ove i povremeno surfati webom. Drugi će tražiti uređaj koji mogu pretvoriti u mini desktop računalo ili na njemu igrati najnovije igre. Trećima su najvažnije fantastične fotografije i usporene snimke koje mogu odmah podijeliti s drugima, dok će četvrti brinuti samo o tome da ne moraju puniti svoj mobitel više od jednom u dva dana. Što je vama važno? Podrška za povezivanje s mrežama 5G ili dvije kartice SIM? Velik zaslon? Puno memorije? Sastavite popis prioriteta i vodite se njime dok ste u potrazi za novim mobitelom.

Android ili iOS? Ili nešto treće?

Svijetom pametnih telefona dominiraju dva operativna sustava: Googleov Android (s nebrojeno dodatnih izdanja) i Appleov iOS. Oba je jednostavno koristiti i nude puno zanimljivih značajki te doslovno na milijune raznovrsnih aplikacija. Ima smisla nastaviti koristiti onaj na koji ste se navikli, ali ako odlučite promijeniti tabor nećete biti ni prvi, niti jedini. Android će biti nešto bolji izbor ako već koristite Googleove aplikacije i servise, no to nije nesavladiva pepreka. S druge strane, iOS je stabilniji i bolje povezan s drugim Appleovim aplikacijama, dok vas aplikacije u App Storeu u nešto manjoj mjeri izlažu riziku zarazom zlonamjernim softverom.

Na što obratiti pozornost?

Pametni telefoni su složeni strojevi s puno značajki i karakteristika. No, to ne znači kako morate znati sve o baš svakoj od njih. Dovoljno je fokusirati se na nekoliko ključnih.

Recimo, zaslon je bitan jer ćete ga često koristiti. Treba biti dovoljno velik za vaše potrebe i dovoljno visoke razlučivosti. Nemojte, ako je moguće, uzimati uređaj s razlučivosti ispod 1920 puta 1080 piksela. OLED zasloni su u pravilu boljeg kontrasta i dubljeg prikaza crne boje nego LCD zasloni, ali ta vam razlika može i ne mora biti važna.

Brzina rada ovisit će ponajprije o procesoru i radnoj memoriji (RAM). Općenito govoreći, što je noviji model procesora i što je više RAM-a, to bolje. Za Androide je preporučljivo da imaju barem četiri GB RAM-a, dok kod iPhonea to nije presudno bitno jer rade na drukčiji način.

Memorija za pohranu je jednostavna - što više gigabajta, to bolje. Uputno je uzeti model s najmanje 32 GB, ali ako planirate mobitel nakrcati glazbom ili ne propuštate priliku za fotografiranje vjerojatno će se isplatiti krenuti s više. Memorijski kapacitet većine Androida moguće je proširiti karticom microSD. To ne vrijedi za iPhone.

Kamere su već zahtjevniji slučaj jer broj megapiksela u senzorima ugrađenima u leće ne govori dovoljno sam za sebe. Pročitajte što kažu recenzije, raspitajte se kod prijatelja koji već posjeduju model koji vas zanima.
Slično vrijedi i za bateriju. Načelno, što je kapacitet veći to bolje, ali ni ta brojka vam neće reći puno jer će trajanje ovisiti o drugim komponentama (najviše zaslonu i procesoru), kao i načinu na koji koristite mobitel. Stoga se raspitajte kao i za kamere.

Provjerite također kako vam leži u ruci, možete li ga koristiti jednom rukom (ako vam je to važno), je li otporan na prašinu i vodu i u kojoj mjeri...

Na kraju, ali ne i najmanje važno: nemojte propustiti akcijske ponude i sniženja kako biste uštedjeli pri kupovini. Tako, recimo, možete u Linksu nabaviti Samsungov Galaxy S21 Ultra po skoro pa 500 kuna nižoj cijeni ili Appleov iPhone 12 uz popust od gotovo pa 900 kuna.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda