• Huawei Mate Xs je nasljednik Mate X modela; predstavljen je u veljači ove godine
  • Mate Xs je pametni telefon koji dolazi sa savitljivim ekranom
  • Cijena mu se kreće oko 2.500 eura

Huawei Mate Xs nasljednik je modela Huawei Mate X koji je predstavljen prošle godine. Mate X je pametni telefon sa savitljivim ekranom koji je na tržište došao u studenom 2019. Na kineskom tržištu prošao je jako dobro, pa se mobitel prodavao i brže negoli je Huawei stigao proizvesti dovoljno komada. Kako je objavila GSM Arena, mjesečno se prodavalo oko sto tisuća primjeraka ovog savitljivog modela. Po cijeni od oko 2.400 dolara to su sjajne vijesti za svijet savitljivih telefona. No, po onom što smo vidjeli, ipak nam se više sviđaju koncepti savitljivih telefona s kojima su izašli Samsung i Motorola. Tu prije svega mislimo na model Galaxy Flip Z i novi Motorolin Razr koji nam se sviđaju jer maksimalno i na pametan način iskorištavaju mali ekran.

Što nudi Mate Xs?

Kada se otvori Mate Xs će vam pružiti raskošan 8” ekran, koji dolazi u istom dizajnu u kojem smo vidjeli prethodni modeli, Mate X. Kako su pisali mediji koji su ga recenzirali radi se o impresivnom modelu koji jasno pokazuje koliko je moćan Huaweijev odjel za istraživanje i razvoj. I nama se tako čini, jer još nismo čuli da ovaj model ima problema s ekranom. Po zaključku medija, kada se zatvori ovaj je model “veći” telefon od Galaxy Flip Z modela. To naravno vrijedi ako govorimo o klasičnim telefonima, no savitljivi spadaju ipak u jednu novu kategoriju. Novi savitljivi model iz Huaweija pokreće Kirin 950 5G chipset, a osim toga dolazi sa 8 GB RAM-a te 512 GB prostora za pohranu podataka. Baterija je 4500 mAh, a uz brzo punjenje za pola sata bi trebali imati 85 % baterije što je i više nego impresivno.

Cijena nije mala

Cijena od oko 2.500 eura za europsko tržište nije mala i to je trenutno najveći minus koji ovaj uređaj ima, a po pisanju medija poput TechRadara. No ipak treba reći kako dolazi s impresivnim hardverom i funkcionalnostima koje su danas rijetke na tržištu - savitljivih mobitela još uvijek nema puno. A s obzirom na to da se radi o inovaciji koja košta - ne samo proizvodnja već i dugogodišnji razvoj - jasno nam je odakle ova brojka. Drugi problem koji mediji navode je činjenica da uređaj nema Google aplikacija, no s druge strane hvale savitljivi ekran. Sam uređaj nema 3.5 mm ulaz za slušalice. Po nekima to je još uvijek veliki minus, po drugima on više nije ni potreban jer su bežične slušalice dobre i jako popularne - Apple na njima zarađuje oko 10 milijardi dolara.

Vrijeme savitljivih pametnih telefona

Ova godina, pisali smo o tome i ranije, bit će godina savitljivih mobitela i 5G pametnih telefona. Uskoro si niti jedan proizvođač neće moći dopustiti da nema ovakav model u ponudi. TCL nudi ovakve modele koji će dolaziti s nižom cijenom, pa vjerujemo kako će upravo ovakvi proizvođači “natjerati” velike da i sami na tržište izađu sa sličnim, jeftinijim modelima savitljivih pametnih telefona.

Kompletnu ponudu savitljivih telefona pogledajte ovdje.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Iskoristi uštedu i stvaraj vrhunski sadržaj!

Samsung tablet i smartphone uređaji

Potpuna zaštita u realnom vremenu.

BITDEFENDER Internet Security

Kombinacija pouzdane tehnologije i praktičnog dizajna

ACER Aspire 1 NX.A6WEX.001