• Prvi Nokia Communicator izašao je 1996. godine; imao je mogućnost slanja e-maila i faxa
  • Communicator linija bila je poznata po integriranoj QWERTY tipkovnici
  • Communicator 9210 pomogao je Nokiji da uzme velik dio europskog tržišta u kategoriji mobile data

U našoj retro rubrici često se prisjećamo modela koje smo voljeli ili koji su na neki način obilježili tehnološki svijet. Tako smo pisali o Nokijinoj seriji 8xxxx, koja je bila high end fashion linija dizajnirana da privlači poglede, a danas se prisjećamo Communicator modela, koji su bili kombinacija džepnih računala i pametnih telefona.

Ispred svog vremena

Nokia 9000 Communicator bio je prvi model linije. Najavljen je na CEBIT-u 1996. godine, a iste je dospio na tržište. Ovaj velikan mobilnog svijeta težio je čak 397 grama. Pokretao ga je 24 Mhz Intel i386 procesor, a dolazio je s 8 MB memorije. Inače, ovaj se model smatra drugim pametnim telefonom na svijetu. Najzanimljiviji je ipak bio po tome što je imao QWERTY tipkovnicu, mogao je slati e-mail i fax putem 9,6 kbit/s modema, imao je i web browser, kao i softver namijenjen poslovnim korisnicima. Dizajn je bio funkcionalan, pa se tako QWERTY tipkovnica sakrila ispod ekrana i brojčane tipkovnice. Za ovaj uređaj 2012. godine je Jorma Ollila CEO Nokije rekao kako je izašao pet godina prerano. I mi se slažemo, definitivno spada na listu uređaja koji su bili ispred svog vremena. da se doista radi o odličnom uređaju pokazale su nagrade koje je osvajao: GSM World nagrada za inovativnost, Najbolji novi proizvod 1997. i druge.

9110

Model Nokia 9000 Communicator naslijedio je onaj označen brojem 9110, kojem se smanjila težina pa je ona sad iznosila 235 grama. I to je zapravo bila najznačanija promjena i ne tako mala - smanjiti uređaj bilo je važno. Koliko je doista Nokia bila ispred svog vremena možda najbolje pokazuje uspjeh Blackberryja i njihovih modela sa QWERTY tipkovnicom. Cijena nije bila mala za te godine - u Sjedinjenim Državama se kretala oko 800 dolara, što je mnogima bilo previše. I sami pamtimo kako nam je baš ovaj model zapeo za oko, ali cijena je doista bila visoka (tada i za nas).

Sljedeća generacija

Početkom dvijetisućitih, točnije 2001. godine, Nokia je predstavila model 9210, treću generaciju Communicatora. Bio je to prvi uređaj koji je radio na Symbian platform, a radi se ujedno i o uređaju s kojim je Nokia preotela dio tržišta tada jako popularnim PDA modelima Palma i Compaqa. Udio im je u mobile data dijelu iznosio 28,3 %. Težio je 244 grama, a otvoren mogao je poslužiti kao mali laptop, jer je imao 640x200 LCD ekran. Communicator 9500 došao je 2004. godine, a u odnosu na ostale imao je podršku za Bluetooth; tu su bili još word, excel i power point programi kompatibilni su Microsoft Office programima. Browser je ovaj put bila Opera. Iako je bilo još neki modela između, spomenut ćemo onaj posljednji, E90 Communicator, koji je izašao 2007. godine, iste one u kojoj se pojavio iPhone, pametni telefon koji čće promijeniti svijet. U odnosu na druge E90 nam se čini kao dizajnom slabiji, kao da je sve govorilo da je Nokia na zalazu, a da se pojavljuju novi igrači. Communicator je ostavio važan trag u tehnološkoj povijesti i sigurno je jedan od onih modela u koje će se dugo gledati s poštovanjem.

Photo: CC 3.0 J-P Kärnä

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda