• D-500 imao je 1,3 MP kameru, MP3 player, podršku za Bluetooth
  • Radi se o prvom Samsungovom mobitelu koji je prodan u više od milijun primjeraka; sveukupno je prodan u 12 milijuna primjeraka
  • U godini kad je izašao proglašen je najboljim mobitelom na svijetu

Već s modelom D-500 Samsung je daleke 2004. ugrozio Nokiju, i to je bio početak njihovog pada…

D-500 je bio zvijer

Korisnici su se na našoj temi 7 legendarnih Nokia mobitela koji su promijenili svijet i koje ste voljeli prisjetili   na Facebooku Samsungovog modela D-500 i utvrdili kako se radi o legendi. Je li doista bilo tako? Bilo je. Jedan od medija koji ga je recenzirao napisao je da je “groundbreaking,” a ono što ga je takvim činilo su performanse i specifikacija. Sam uređaj najavljen je krajem 2004. godine, a već je sljedeće bio na tržištu. Radilo se o slider telefonu koji je imao 1,3 megapikselnu kameru, podršku za Bluetooth (da, 2005. je to bila iznimka), MP3 player, fantastičan 262K ekran. Oni koji su ga recenzirali napisali su kako se radi o potpuno novom Samsung mobitelu, a koji će sigurno privući sve one koji do sada možda i nisu željeli mobitel ovog proizvođača.

Ključne specifikacije

Slider je ovaj put imao specijalni mehanizam, koji je mobitel digao na višu razinu u odnosu na pomalo “plastične” prethodnike, koji su djelovali jeftino. Veličina ekrana bila je 30 x 39 mm, a rezolucija 176 x 220 piksela. Danas, kada gledamo fotografije uređaja i ekrana, to izgleda malo, nikakvo i jadno, ali tada bio je to vrhunac kvalitete. Srednja tipka na tipkovnici, služila je i da se pokrene WAP browser. A ovo spominjemo samo zbog WAP standarda, koji se pojavio krajem 1999. godine, a nestao do 2013. Njime se tih godina surfalo po internetu, dok danas to činimo modernim browserima. U trenutku izlaska D 500 je imao jednu od najbolji kamera na svijetu. Konkurenti u tom segmentu bili su mu Sony Eriksson S700i i Nokia 6630. Kameru su proglasili savršenom i u tom trenutku ona je to bila. Hvalila se i količina prostora za pohranu podataka, pa je tu bilo 96 MB za fotografije, video, MMS, MP3 datoteke; telefon je mogao čuvati 200 kratkih poruka, a u kontakte je stalo 1000 x 12 unosa. Uređaj je imao i svojih minusa, pa su mu tako zamjerali što MP3 player ne svira u pozadini, nekima se restartao sam od sebe pa su ga proglasili i pomalo nestabilnim, a e-mail privitci nisu bili veći od 200 kB.

Pobjeda

No, dobra cijena i sve ostalo što je ovaj model imao doveli su ga na vrh svijeta. Uređaj je tako na 3GSM kongresu u Cannesu dobio nagradu za najbolji telefon na svijetu. možda je i to bio razlog što se ovaj mobitel prodao u 12 milijuna primjeraka. Bio je to i prvi Samsungov mobitel koji se prodao u više od milijun primjeraka. Samsung je 2005. godine imao 12,7 % udjela na tržištu, a danas je na 23 %.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda