• Palm OS bio je operativni sustav za osobne digitalne asistente odnosno džepna računala i kako su ih u nas zvali, dlanovnike
  • Palm OS nestao je s tržišta 2007. godine, baš kad su se pojavili iOS i Android
  • Iz Palm OS-a nastao je WebOS koji se danas koristi u pametnim televizorima i IoT uređajima

Prije Androida i prije iOS-a svijet je bio drugačiji, a njime su vladali neki drugi uređaji. Zvali su se džepna računala, PDA (personal digital assistant) ili Dlanovnik i bili su namijenjeni poslovnim korisnicima. Imali su većinu toga što imaju današnji pametni telefoni, osim - telefona. Usred devedesetih, prvak tog segmenta tržišta bio je Palm. Tvrtku Palm Computing osnovao je 1992. godine Jeff Hawkins, a radila je aplikacije za prva džepna računala koja su se pojavila na tržištu. Godine 1995. spojili su se s tvrtkom US Robotics i počeli razvoj Palm OS-a, operativnog sustava za džepna računala. Sam Palm OS bio je osmišljen kao operativni sustav za uređaje s ekranom osjetljivim na dodir odnosno tuchscreenom. Iako je prvotno razvijen za džepna računala, među kojima je bio i najpopularniji među njima Palm Pilot, našao se i na nizu drugih uređaja.

Palm OS posvuduša

Tako se Palm OS našao na pametnim satovima, pametnim telefonima, mobilnim igraćim konzolama, bar kod čitačima, GPS uređajima. OS je prepoznavao rukopis, omogućavao sinkronizaciju s drugim uređajima, imao podršku za serijski port, USB, Infrared, Bluetooth, Wi-Fi, TCP/IP, odnosno za monokromatske ili ekrane u boji do rezolucije 480x320 pixela. Dolazio je i s nekoliko svojih aplikacija, a među njima su bile Address za kontakte, kalkulator, Date Book (kalendar), dosta zanimljivi Expense (s kojim ste pratili troškove poslovanja), MemoPad (koji je mogao po zapisu čuvati 4000 znakova), a bila je tu naravno i To Do lista. Inače, tijekom života ovog operativnog sustava razvijeno je oko 50 tisuća aplikacija za taj OS. Da, ne može se mjeriti s današnjim milijardama aplikacija za pametne telefone, ali u to vrijeme bio je to značajan broj. U jednom je trenutku početkom 21. stoljeća Palm OS imao 70 posto udjela na tržištu osobnih digitalnih asistenata.

WebOS

PalmOS je trajao do 2007. godine. Iskreno, nemamo odgovor na pitanje zašto Palm nije agresivnije ušao u dominaciju mobilnim svijetom u godini kad su iOS i Android tek izašli. Kako su pisali mediji, agresivni ulazak Microsofta na isto područje u tome je pomogao. S druge strane pomalo zastarjeli OS bez inovacija nije se mogao mjeriti s mlađom i boljom konkurencijom. Sam Palm OS kasnije se pojavio u nešto drugačijoj verziji, kao WebOS. Upravo zbog WebOS-a HP je kupio Palm za nešto više od milijardu dolara, a s ciljem da uđe na tržište kojim je dominirao Microsoft. HP nije napravio puno s WebOS-om, pa ga je rije nekoliko godina kupio LG, koji ga koristi u svojim pametnim televizorima i na različitim IoT uređajima. Inače, za sve one koji žele dublje ući u temu propasti Palm OS-a, The Verge je napisao dosta detaljnu analizu u kojoj će sigurno uživati svi koji vole IT business. Inače, i samo smo se jedno vrijeme služili Palm OS-om i tu vrijeme bio je to dobar komad softvera za sve one koji su željeli biti organiziraniji.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Full HD, ULTRA HD, 4K kamera!

OVERMAX X-BEE DRONOVI

Spreman za svaku aktivnost!

HP 250 - 8GB, 256GB

Pouzdan za tvoju efikasnost!

HP 255 G7 - 8GB, 256GB