• Prodaja iPada dosegla je vrhunac još 2012. godine, ali to ne znači kako ih ne čeka svijetla budućnost
  • Dolazi vrijeme laptopa sa savitljivim ekranom
  • Već sad se eksperimentira sa zanimljivim novim hibridima i formama

Prije koji tjedan Apple je obilježio desetu godišnjicu od trenutka kad je predstavio prvo izdanje svog tablet računala. Iako je prodaja iPada dosegla vrhunac još 2012. godine, to računalo i dalje ima veliki utjecaj na dizajn drugih računala te vrste, laptopa i hibrida. Predstavljajući ga, suosnivač i prvi čovjek Applea Steve Jobs rekao je kako će iPad biti prvo pravo računalo za mase, sposobno za obavljanje raznoraznih zadaća i pritom lako prenosivo. Neko vrijeme činilo se kako će mu razvoj događaja dati za pravo. Razvojni programeri napisali su ogroman broj aplikacija koje su vješto koristile veličinu i mogućnosti novog uređaja, zahvaljujući čemu se brzo raširio. Ali, nakon nekoliko godina solidnog rasta uslijedila je stagnacija i pad potražnje. Danas se PC-ji i laptopi i dalje značajno bolje prodaju nego tablet računala. Iz toga bi se moglo zaključiti kako Jobsova vizija nije zaživjela. No, što ako njeno vrijeme nije još došlo?

Po snazi sve bliže Macovima

Kako piše Fast Company, Apple nije zaustavio rad na razvoju iPada. Dapače, ta tablet računala po mogućnostima se sve više približavaju seriji prijenosnih računala te tvrtke Mac. Za nekih pet godina bit će ih teško razlikovati, iako će zbog fizičkih ograničenja Mac vjerojatno uvijek biti nešto jači. Apple već sad uvodi aplikacije za iPad u eko-sustav Maca u sklopu projekta Catalyst. Brojne značajke dizajna iPada - nastalih temeljem Jobsove vizije budućnosti za tu kategoriju uređaja - našle su primjenu ne samo u dizajnu drugih tablet računala, već su utjecala i na laptope, kao i na pojavu sve većeg broja hibridnih uređaja. Pogledajte, uostalom, što je Microsoft napravio sa svojim računalom Surface. Možda tablet računala nikad neće moći preuzeti sve zadaće koje sad povjeravamo laptopima, ali već sad mogu ponijeti lavovski dio posla. Dovoljno da se njihovi vlasnici sve češće koriste laptopom ili stolnim računalom tek za ono što ne mogu riješiti bez tih uređaja.

Budućnost je hibridna i savitljiva

Pokažu li se točnima prognoze, laptopi kakve poznajemo trebali bi tijekom nadolazećih godina postupno nestajati s tržišta. Osim s hibridima, već sad se eksperimentira s materijalima koji bi ih učinili sklopivima i savitljivima. Takvi bi uređaji mogli funkcionirati kao tablet računala kad su sklopljeni, a rasklapali bismo ih samo kad bi se ukazala potreba za većom računalnom snagom. Zasad su im nužni vanjska tipkovnica i računalni miš kako bi ih se maksimalno učinkovito koristilo za naprednije aplikacije za povećanej produktivnosti. No, to bi se moglo promijeniti u narednim godinama. Do 2030. godine, predviđa Fast Company, sadašnji laptopi u obliku školjke potpuno će nestati, a zamijenit će ih uređaji koji su ponikli upravo na Appleovom iPadu. Stoga ga nikako ne treba otpisati.

U ponudi Linksovog webshopa možete pronaći više raznovrsnih modela tablet računala među kojima je, recimo, i ovaj iPad Pro sa zaslonom dijagonale 11 inča, ali i model Tab M10 Plus s dijagonalom zaslona 10,3 inča tvrtke Lenovo koji je na popustu.

Foto: cottonbro / Pexels

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Iskoristi uštedu i stvaraj vrhunski sadržaj!

Samsung tablet i smartphone uređaji

Potpuna zaštita u realnom vremenu.

BITDEFENDER Internet Security

Kombinacija pouzdane tehnologije i praktičnog dizajna

ACER Aspire 1 NX.A6WEX.001