• Framework laptop misli na održivost
  • Možete ga zauvijek nadograđivati
  • Cijena mu je od 749 dolara

Tržište laptopa je “dosadno.” Dosadno stavljamo naravno pod navodnike jer nije doslovno dosadno, ali znamo otprilike što dolazi. Da, jako smo uzbuđeni zbog novih Appleovih procesora i MacBook Pro linije, kao i kad gledamo borbu XPS-a i Surfacea u premium segmentu Windows prijenosnika. Ili kad vidimo ThinkPad sa savitljivim ekranom. No, volimo i kad se pojave novi igrači s novim idejama, koje nisu nužno u smjeru crnog nabrijanog laptopa.

Framework laptop sasvim je drukčija priča i sigurno nije namijenjen za svakoga. Većina nas ipak će kupiti prijenosnik spreman za rad i onaj s kojim nema puno podešavanja. No, oni drugi koji žele i vole sve sami, obožavat će i Framework prijenosnik, koji se predstavlja i kao onaj s višom svrhom. “Došlo je vrijeme da se naprave proizvodi koji će trajati, a bez da žrtvujemo performanse, kvalitetu ili stil,” - tako nam se obraća Framework i nudi laptop koji je težak tek 1,3 kilograma, a tanak 15,88 milimetara.

Osim toga, ekipa iza ovog laptopa navodi i kako je ovakav model proizvodnje bolji za okoliš, naročito jer svatko od nas u prosjeku generira 6 kilograma elektroničkog otpada godišnje.

Po čemu se Framework razlikuje od “normalnih” laptopa?

Razlikuje se po tome što ga možete nadograđivati na način na koji to nije drugi prijenosnik ne nudi. Možete promijeniti cijelu matičnu ploču, tipkovnicu s jezikom koji vam odgovara, portovima kojima vam trebaju. Naravno, možete promijeniti i RAM odnosno SSD disk. Ekipa Frameworka navodi i kako je ovaj laptop lako popravljati - ne samo lako već i jeftino.

Za sada dolazi u opcijama s procesorima i5 i i7, nudi SSD od 256 GB do 1 TB, memoriju možete birati između 8, 16 i 32 GB, dok su operativni sustavi Windows 10 Home ili Pro. Početna cijena je 999 dolara, a daljnja ovisi o vašoj odabranoj konfiguraciji. Uradi sam izdanje koštat će vas od 749 američkih dolara. Zanimljivo je da Framework ima i marketplace, na kojem možete kupiti sve dijelove, jednom kad vam zatrebaju.

PC Mag recenzirao je ovaj laptop i, baš poput nas, zaključio kako je riječ o sasvim drugačijem pristupu. Pohvalili su to što je riječ o prijenosniku koji se lako može nadograđivati, kao i to što misli na održivost. No, za one koji nisu nabrijani na tehnologiju, zaključili su, neće biti najbolji izbor, a i nije im se svidjelo što ovisite o jednoj tvrtki. S ovim se ne bi složili - nije da ne možete promijeniti prijenosnik. Dali su mu na kraju ocjenu 4 od 5. Pogledajte recenziju:

Fairphone je drugačiji pametni telefon

Inače, 2019. godine smo pisali o modularnim pametnim telefonima, od kojih je Fairphone već u svojoj četvrtoj verziji. Taj dolazi u 5G verziji, također jako igra na održivost, fair trade, a nudi i petogodišnju garanciju. Možete ga prednaručiti za 579 eura.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

256MB cache, 7200okr./min, 3.5", za desktop

WESTERN DIGITAL tvrdi disk 8000 GB Gold

16 GB, HX430C16FB4/16 HyperX Fury, DDR4 3000MHz

KINGSTON memorija PC-24000

Printer/scanner/copier, 300dpi, 256M, USB, Wi-Fi

HP Envy 6032 multifunkcijski uređaj All-in-One