• Svaki laptop dolazi s mogućnošću bežičnog povezivanja na internet
  • Sljedeće godine dolazi serija 5G laptopa koji će značajno promijeniti svijet računala
  • Kupujete li novi laptop neka ima minimalno USB 3.0

Današnji ultralaki i najtanji laptopi na svijetu dolaze s minimalnim brojem utora. Tako trenutno najtanji laptop na svijetu, Acerov Swift 7 ima sam jedan USB C i ulaz za slušalice. Kad je izašao MacBook Air, magazin Engadget se čudio što ima tek tri ulaza: USB 2.0, micro DVI i ulaz za slušalice. Macworld je primijetio kako je riječ o prvom modelu koji nema CD/DVD, koji je danas stvar prošlosti. Puno toga nestaje iz laptopa, kako se tehnologija razvija.

Obavezni bežični internet

Danas kada kupujete novi laptop, sigurno ćete obratiti pažnju i na opcije povezivanja. Svi laptop dolaze s bežičnim internetom, a razlikuju se po standardu. Noviji modeli imat će 802.11 b/g/n/ac, a očekuju nas i aj, ax, az čiji će stream data rate biti i do 20 GB/s. no, u ovom trenutku bežični internet je defaultni standard bez kojeg je računalo nezamislivo.

Bluetooth i 5G

Osim bežičnog interneta, laptopi dolaze i s Bluetooth opcijom povezivanja. Mi je ne nalazimo nužnom i mogli bez nje, no jasno nam je zašto ju je dobro imati. S druge strane, sljedeće godine dolazi čitav set novih laptopa koji će imati 5G. I to je nešto što jako pozdravljamo i za što vjerujemo da će postati neizostavni dio svakog laptopa. 5G laptopi promijenit će način na koje ih koristimo i unaprijediti naš računali život. 

USB 3.1.

Laptop je nezamisliv i bez USB-a. Kupujete li novi laptop neka svakako minimalno USB 3.0. Sve ostale opcije povezivanja ovise o tome čime se bavite. Netko bez HDMI-ja ne može zamisliti laptop, dok drugima nije potreban. Sve je češća situacija da ga nema. Čitači kartica su dosta popularni i viđamo ih na dosta modela. Ulaz za slušalice, vjerujemo, ne bi trebao umrijeti iako ga mogu zamijeniti Bluetooth slušalice.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

8GB, 512GB SSD, Radeon Graphics, 15.6" IPS FHD, FreeDOS

ACER Aspire 5 Ryzen 3 5300U

Core i5 1135G7, 8GB, 512 SSD, Geforce MX350, 15.6" IPS FHD, Windows 10

ASUS VivoBook S15 S533EQ-WB517T