• Do 2022. godine svi će Appleovi laptopi koristiti čipove te tvrtke
  • Zasad su procesori M1 dostupni u modelima MacBook Air, Pro i mini
  • Pogledajte u čemu se razlikuju modeli u prodaji na domaćem tržištu

Apple je uz nemalo pompe predstavio prijenosna računala koja pogone njihovi procesori M1, temeljeni na arhitekturi ARM. Radi se o velikoj promjeni, i to ne samo zbog prestanka suradnje s Intelom, čije su procesore jabučari dosad koristili. Naime, moguće je kako će novi čipovi donijeti značajna poboljšanja u izvedbi i učinkovitosti zahvaljujući tome što ih u divu iz Cupertina sad mogu optimizirati kako žele i smatraju potrebnim, ali i uskladiti s drugim uređajima u kojima je njihov hardver, poput primjerice iPhonea. Zasad su procesori M1 dostupni u novim izdanjima MacBookova Air, Pro i mini. Najkasnije do 2022. godine trebali bi se naći u svim Appleovim prijenosnicima. Prema prvim mjerenjima i testiranjima, M1 doista radi brže nego Intelovi parnjaci, vjerojatno zahvaljujući i memoriji ugrađenoj u sustav na čipu koja omogućava brži prijenos podataka. Možemo očekivati dodatna poboljšanja kako će u Appleu nastaviti optimizirati hardver i softver. Pogledajmo što nude modeli dostupni u domaćim trgovinama.

MacBook Air

Zbog toga što je iznimno lagan (1,29 kilograma) i tanak, MacBook Air je vrlo pogodan za sve vas koji morate, trebate ili želite često nositi računalo sa sobom - u školu ili fakultet, na posao ili putovanje, pa i rad u kafiću (jednom kad to ponovno postane moguće). Iako ultrakompaktan, ovo je moćan stroj koji će bez problema zadovoljiti sve zahtjeve uredskog poslovanja i ogromnu većinu zadaća koje se mogu pojaviti tijekom obrazovanja. Uz osmojezgreni procesor M1 i sedmojezgreni Appleov grafički procesor, tu su i izvrstan LED zaslon tipa Retina, razlučivosti 2560 puta 1600 piksela i dijagonale 13,3 inča te dva utora Thunderbolt i jedan USB-C. U Linksovim trgovinama i webshopu MacBook Air možete nabaviti po cijeni od 9.469 kuna za model s osam gigabajta radne memorije i 256 GB memorije za pohranu. Cijena pokriva besplatnu dostavu i jamstvo na godinu dana.

MacBook Pro

Model Pro ima iste procesore i količinu RAM-a kao i Air, ali je nešto teži (1,4 kg) te nudi dvostruko više memorije za pohranu (512 GB), svjetliji zaslon (500 umjesto 400 nita), izdržljiviju bateriju (20 naspram 18 sati) i Touch Bar (OLED traka osjetljiva na dodir koja zamjenjuje funkcijske tipke pri vrhu tipkovnice) Također, ima ugrađen ventilator za odvod topline nastale zagrijavanjem procesora pri intenzivnijem radu. Zašto bi vam to trebalo biti bitno? Bolje je imati više memorije, svjetliji zaslon i jaču bateriju ako Appleov laptop namjeravate ozbiljnije koristiti za, primjerice, obradu fotografija, montiranje videa i slične zadaće koje traže jače računalo. No, zbog istog bi vam razloga moglo biti važno to što MacBook Pro ima zaseban ventilator. Naime, Air se oslanja na provodljivost topline aluminijskog kućišta kako bi rashladio procesor, što funkcionira dovoljno dobro pri uobičajenim radnim opterećenjima, ali ima svoje granice. Pro je u tom pogledu spremniji za znatno intenzivniji rad pa je pogodan za kreativce koji rade sa slikom i zvukom, arhitekte, inženjere... Links nudi MacBook Pro po početnoj cijeni od 11.779 kuna (model s 512 GB memorije), također uz besplatnu dostavu i godinu dana jamstva.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Prijenosno računalo vrhunskih perfomansi

ASUS ROG Strix

Pametni sat modernog dizajna

Sportski sat XIAOMI