• 13,3” savitljivi ThinkPad trebao bi se pojaviti nekad sljedeće godine
  • Lenovo na ovom laptopu radi već nekoliko godina, a o tome je govorio i Arimasa Naitoh, otac ThinkPada
  • Poznato je da će ovaj savitljivi laptop imati Intelov procesor, a cijenu možemo samo nagađati

O savitljivim ekranima se priča i trenutno su jako in u mobilnom svijetu. Trenutno je na tržištu nekoliko uređaja koji su predstavljeni ili stižu samo što nisu. Huawei Mate X je već vani, prvi je bio Royole FlexPai, a najavljeni su Oppo (prototip je pokazan na Mobile Worldu u Barceloni), Motorola Razr 2019, LG Bendi, a tu je i Samsung Galaxy Fold koji je trebao biti već u prodaji. Galaxy Fold je imao problema s ekranom na uređajima koji su bili kod novinara na testiranju, pa nije ni izašao i tek ga čekamo. Kako god bilo, savitljivi ekrani su nešto na što će mnogi proizvođači igrati. Svi mi volimo nove inovacije na našim gadgetima i mnogi od nas će biti prvi u redu za laptop sa savitljivim ekranom.

Lenovo savitljivi laptop dolazi sljedeće godine

Prvi proizvođač laptopa koji uskače u savitljivi vlak je Lenovo. Kako su najavili model će biti iz ThinkPad X1 obitelji, a imat će 13,3” OLED ekran koji će se prostirati preko cijelog uređaja. Neće imati tipkovnicu već će se oslanjati na softversku tipkovnicu koja se pojavljuje u dnu ekrana. Ili, naravno, možete imati vanjsku tipkovnicu koju ćete spojiti na uređaj, a koja i dolazi s ovim modelom. Ekran će raditi u različitim pozicijama i moći ćete ga, kažu, okretati po volji. Objavljeno je i kako će imati Intelov procesor i Windows 10 operativni sustav. Težak je nešto manje od jednog kilograma.

Na savitljivom ThinkPadu dugo se već radi

Da se radi na savitljivom laptopu Lenovo je najavio još 2017. godine, a to je učinio Arimasa Naitoh, jedan od tvoraca originala, što cijeloj priči samo daje dodatnu težinu. Model o kojem govori savija se samo u jednom smjeru, a novinari koji su ga vidjeli kako doista izgleda futuristički. Tako ćete na primjer, ako je uređaj u klasičnoj laptop poziciji, na gornjem dijelu ekrana moći čitati nešto, a na donjem pisati bilješke. No, ono što su primijetili je nekonzistentnost u kvaliteti prikaza na ekranu, što se može pripisati prototipu.

I softver se mora mijenjati

Svoj softver će savitljivim uređajima morati prilagoditi i Microsoft i Google, kao i svi drugi proizvođači. Oni naravno već rade na tome jer je savitljivi svijet nešto što definitivno dolazi, bez obzira na uspjeh ili neuspjeh Samsung Galaxy Folda. Neki mediji naime teoretiziraju kako je prvi dojam važan i kako je ključno da i ovaj model bude od početka fantastičan. Ako tako ne bude savitljiva kategorija će malo kasniti, ali sigurni smo kako će doći na svoje. Što se laptop kategorije tiče, tu će biti jako uzbudljivo, jer savitljivi laptopi napadaju tablet računala, čija budućnost postaje neizvjesnija. No, puno će isto tako ovisiti o cijenu uređaja koja u ovom trenutku nije poznata.

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

i7, 16GB, 512GB SSD, GeForce RTX 2060, 17" 144Hz FHD

Razer Blade Pro 17 - moćno prijenosno računalo!

5 kamera s umjetnom inteligencijom!

HUAWEI Huawei Nova 5T