• Appleova računala bolje izgledaju i manje su izložena riziku
  • PC-ji su jeftiniji i nude veće mogućnosti nadogradnje
  • I jedne i druge možete nabaviti u Linksu uz popust

Je li bolji PC ili Mac? To je jedno od vječnih pitanja na koje vjerojatno nikad nećemo dobiti odgovor koji će ju razriješiti jednom zauvijek jer ovisi o nizu varijabli, od osobnih potreba i preferencija pa dalje. Stoga ako ste u dvojbi, krenite od preispitivanja što vam je doista potrebno. Budite pritom iskreni i realistični. Od samozavaravanja nećete imati koristi i može vas gurnuti u kupovinu računala s kojim nećete biti zadovoljni, a s kojim ćete imati svakodnevno posla tijekom nekoliko godina. Evo nekoliko smjernica koje trebate imati na umu.

Eko-sustav i platforme

Ne mora biti presudno bitno, ali svakako nije nevažno kakve uređaje i softverske platforme ste koristili dosad. Appleovi proizvodi dizajnirani su tako da bolje funkcioniraju s drugim uređajima te tvrtke. Isto vrijedi i za uređaje s operativnim sustavima Android i Windows. Moguće je, naravno, pomiješati ih, no nećete dobiti najbolje moguće rezultate. Ako vam to ne smeta, odlično. Problema nema. Ako ipak želite maksimum, držite se jednog eko-sustava i softverske platforme koliko god je to moguće. Osim toga, svaki prijelaz s jedne softverske platforme na drugu je zahtjevan i traži razdoblje prilagodbe, često uz nemalu razinu frustracije.

Prednosti Maca

Uvažavajući iznimke i to što se ukusi razlikuju, Appleova računala u pravilu bolje izgledaju od onih s Windowsima. Macovi su dugo bili glavni izbor za one koji su tražili snažne strojeve za zahtjevne obrade fotografija i montažu video materijala, odnosno sve vezano uz grafički dizajn. Iako Mac i dalje nudi pojedine alate dostupne samo njegovim korisnicima, razlika je smanjena do razine zanemarivosti za većinu korisnika.

Macovi također drže znatno manji udio u ukupnom broju računala na svijetu, pa su stoga i u manjoj mjeri meta virusa i kibernetičkih kriminalaca koji stoje iza njih. To ne znači kako ste sigurni, tek kako su izgledi da ćete biti napadnuti nešto manji. Uz to, Apple je dosta strog oko toga što pripušta na računala koja proizvodi, zbog čega na njima u pravilu nema puno nepotrebnog softvera. A i pošto su u manjini, pobrinuli su se da Macovi mogu funkcionirati s manje-više bilo čime što je došlo s Windowsa. Kod PC-ja korisnička podrška varira od proizvođača do proizvođača. S Appleom nema tog lutanja i rizika već odmah znate na čemu ste. Apple je također u boljoj poziciji brže dodavati inovacije u svoje uređaje, iako znaju biti prilično konzervativni i oprezni ponekad.

Prednosti PC-ja

Ima iznimki, naravno, ali u prosjeku gledano PC-ji su u pravilu jeftiniji od Macova, ponekad čak i kad su usporedivih performansi i značajki. Tek doista nabrijana računala s Windowsima su cijenom blizu Appleovim. PC i dalje bolje stoji kad je riječ o zaslonima osjetljivima na dodir. U ponudi su laptopi koji mogu postati tablet računala i obrnuto te desktop računala s takvim zaslonima. Za PC-je postoji daleko više softvera, što se naročito osjeti kad je riječ o računalnim igrama. PC je lakše (i jeftinije) nadograditi, a na raspolaganju je i više opcija kako to učiniti. Ova će računala također ponuditi više utora za povezivanje s drugim uređajima nego Macovi. Eto, nadamo se da će vam ove smjernice pomoći u razrješavanju vječne dvojbe.

I Macove i PC-je možete naći u Linksovim trgovinama i webshopu. Recimo, MacBook Air sa zaslonom 13,3 inča je na sniženju u Linksovom webshopu (11.190,05 umjesto 11.779 kuna), kao i Microsoftov Surface 4 (11.684,05 umjesto 12.299 kuna). Oba prijenosnika dolaze s mogućnošću besplatne dostave.

Foto: StockSnap | Pixabay

Prijavi se na naš newsletter i primaj ekskluzivne vijesti iz svijeta prijenosnih računala. Bez spama, naravno ;)

ponuda

Dovoljno snažan za svakodnevnu uporabu

LENOVO IdeaPad 3

Uhvati trenutak iz bilo kojeg kuta

MOTOROLA G10